Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kép Kisgyermekes anyukák segítségére siet a Vizslási Önkormányzat

 

Gazdasági megszorításokról szóló hírektől hangos a napi sajtó, amely a kisgyermekes családokat is fokozottan érzékenyen érinti. Ezért is örvendetes és mindenképpen beszámolásra méltó a Vizslási Önkormányzat kezdeményezése, miszerint a helyi óvoda épületét kibővítve, családi napközi keretében lehetőséget keresnek 20 hónapos kortól kisgyermekek napközbeni elhelyezésére, és nemcsak a község családjainak köréből várják a gyermekeket, hanem a környező településekről is, a tervek szerint 2009. szeptemberétől.

A kisgyermekes családok és az Önkormányzat is jól ismeri a megye bölcsödei férőhely viszonyait, Salgótarján környező településeiről szinte lehetetlen bölcsődébe bekerülnie a kisgyermeknek. Ugyanakkor az anyukák rá vannak késztetve arra, hogy gyermekük születése után hamarabb visszaálljanak a munkába, mint a három év. Kinek-kinek más indoka lehet, teszik ezt nagyrészt a megélhetés, másrészt a karrier szempontjából.

Kormányprogram is támogatja az anyukák mihamarabb munkába állását; az anyuka gyes folyósítása mellett nyolc órában munkát vállalhat. Vagyis a gyermekgondozási segély az anyukát munkavállalás mellett is megilleti általánosságban a gyermek három éves koráig. Másrészt a munkaügyi központok is támogatják gyesen lévő anyukák meghatározott képzésekben való részvételét, illetve meghatározott esetekben ösztönzik a munkáltatókat, így emelve elhelyezkedési lehetőségeiket. A felsőoktatásban is plusz pont illeti meg többek között a gyed-ben, gyes-ben részesülő kismamákat, ráadásul egyre több a levelezős és távoktatásban indított felsőoktatási képzés államilag finanszírozott szakon is.

Fenti lehetőségek miatt az igény megnövekedett a legkisebbek napközbeni elhelyezésére, azonban ezt nem követte a férőhelyek számának bővülése a megyében. Ezért is kiemelkedő jelentőségű a vizslási kezdeményezés, melyben nagy összhangra talált a helyi vezetés, a Salgótarjáni Többcélú Kistérségi Társulás, a  szülők és a helyi óvoda szülői munkaközössége.

Köszönhetően a Társulásnak, a  község lakosságának igényén túl szeretettel várja a környező településekről érkező igényeket is. Gondolva a többgyermekes családokra is, lehetőséget biztosít arra, hogy testvérpárok egy intézményben lehessenek, óvodás korú testvérét is felveszik az óvodába.

Fenti kezdeményezéshez a szülők is csatlakoztak, alapítványt hoznak létre az óvoda és családi napközi gyermekeinek javára, pályázatokkal, aktív közösségi munkával kívánják emelni a kisgyermekek ellátásának színvonalát, ezzel is felvéve a harcot gyermekszegénység ellen.

Az önkormányzat részére igen fontos az igények felmérése is, ezért várnak minden érdeklődő megkeresést nemcsak a szeptemberi kezdésre vonatkozóan, hanem a később csatlakozók esetében is.

 

Manapság különös hangsúlyt kap az esélyegyenlőség, fenti kezdeményezés is ennek a tükrében jött létre és remélem beszámolhatunk jövőben sikerükről is.

Legyen jobb a gyerekeknek!

 

Kapcsolat: vizslasiovi@citromail.hu